Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

60. výročí lesnického školství ve Svobodě n. Ú.

18. 9. 2021

Dne 1. září 1961 se začala psát historie lesnického školství ve Svobodě nad Úpou. V sobotu 18. září 2021 si pracovníci České lesnické akademie Trutnov, absolventi a četní hosté připomněli úctyhodných šest dekád, po které se ve Svobodě nad Úpou připravují na svou nelehkou profesi budoucí lesní dělníci, ti, bez nichž by naše lesní hospodářství, tak jak jej známe, nemohlo existovat.

pozvanka.jpg

 
Celý příspěvek

Letním Berounskem

29. 7. 2021

Od pondělka do pátku stovka kilometrů. Nahoru a zase dolů, sinusoidami turistických stezek berounského okolí. S velikým bonusem pro člověka mého ražení, letošní šťavnatou zelení lesů a dokonce Bubovickými vodopády na vrcholu léta s trochou vody.

 

Berounsko 2021

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Karlstejnsko 2021 07

Exkurze moravsko slovenským pomezím

5. 7. 2021

Exkurze zaměstnanců České lesnické akademie Trutnov letos zamířila do širší oblasti pohraničního pohoří Bílých Karpat. Na přírodně a kulturně bohaté pomezí Moravy a Slovenska, jehož podrobnějšímu poznání by samozřejmě bylo zapotřebí věnovat mnohem delší čas, jsme se vypravili ve dnech 2. - 5. 7. 2021. Příjemné letní počasí bez extrémů jen podtrhlo radost ze společného oddechu po shonu závěrečných týdnů výuky a spoustu možností poznat či připomenout si leccos zajímavého a krásného. 

 

exkurze---bile-karpaty.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Bílé Karpaty 2021 07

Po roce v Rolandových stopách

29. 6. 2021

Po jiné trase, za jiného počasí než loňského roku, ale se stejnou chutí společně připomenout kolegu a přítele, lesního romantika Ing. Rolanda Wiesnera (1937-2014) a také se při tom dovědět leccos zajímavého z různých oblastí lesnictví.

 

a.jpg

 
Celý příspěvek

Na pomoc Safari Dvůr Králové nad Labem

10. 4. 2021

Dvorskou zoologickou pravidelně navštěvujeme a proto jsme rádi i trochu pomohli ...

lemur_kata_adopce_zoo_dvur_kralove.jpg

 
Celý příspěvek

PF 2021

31. 12. 2020

pf_21_750pix.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Kumburk - mnohokrát odkládaný výlet

25. 10. 2020

Výlet několikrát naplánovaný. Výlet ze kterého také několikrát sešlo. Když si po těch asi 22 km prohlížím jemným sítem separované fotografie, musím uznat, že ten pravý den pro toulky pohraničím Královéhradeckého a Libereckého kraje nastal dnes. Počkat si na něj stálo za to.

 

Kumburk

 
Celý příspěvek

Krajské volby 2020

3. 10. 2020

Ve volbách do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, které se uskutečnily 2.-3. října 2020, jsem se ucházel o hlasy voličů na kandidátce SPOLU PRO KRAJ  .

 

 

SPOLU PRO KRAJ 2020, Jiří Franc

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Z Jičína a okolí

29. 7. 2020

Jičín a nejbližší okolí - město a krajina blahodárně poznamenané touhou Albrechta z Valdštejna vytvořit uprostřed chaosu třicetileté války ostrov míru a harmonie. 

 

Jičín

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Jičín 2020 07

V Lužických horách a Horní Lužici

4. 7. 2020

Česká lesnická akademie uspořádala pro zaměstnance exkurzi do oblasti Lužických hor a Horní Lužice. Čtyři dny naplněné od časného rána do pozdně nočních hodin spoustou rozhovorů, setkání se zajímavými lidmi, úžasu nad přírodními a kulturními památkami jsme si opravdu užili.

 

Lužické hory a Horní Lužice

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Lužické hory 2020 07

Obnova větrného mlýna v Borovnici

27. 6. 2020

V sobotu 27. 6. se nad Borovnicí sešli stovky návštěvníků u příležitosti dokončení stavby větrného mlýna. Věrná kopie zaniklého technického díla se rodila po dlouhých 18 let a skutečně intenzivně od roku 2017, kdy se do projektu zapojilo i několik středních škol Královéhradeckého kraje. Svým dílem přispěla k obnově staronové dominanty podkrkonošské obce i Česká lesnická akademie Trutnov. Základem konstrukce mlýna se stalo smrkové dříví z našeho školního polesí vytěžené v rámci odborného výcviku oboru Lesní mechanizátor. 

 

Větrný mlýn Borovnice

 
Celý příspěvek

Po stopách Rolanda Wiesnera

18. 6. 2020

Deštivé počasí svědčící lesu, který tolik miloval Ing. Roland Wiesner, provázelo účastníky exkurze připomínající památku dlouholetého kolegy, který nás navždy opustil koncem června před šesti lety. Lesnického odborníka, pedagoga a vítaného společníka, jsme si připamatovali nejen tím, co už žije pouze v našich vzpomínkách, ale zejména na místech jeho pěstebních zásahů přímo v porostech ŠP.

 

Po stopách Rolanda Wiesnera

 
Celý příspěvek

Havlíčkova Jilemnice

14. 6. 2020

Roky čtu Jaroslava Havlíčka, po antikvariátech už jsem posháněl skoro všechno, co bylo vydáno, Havlíčkovo i o Havlíčkovi, a zajímá mne úplně všechno v souvislosti s jeho životem a dílem. Do toho zapadá i dnešní výšlap z Vrchlabí do Jilemnice, kde na svého velkého rodáka nezapomínají ...

 

Jilemnice

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Jilemnice 2020 06

Poštolky hnízdí v Janských Lázních

17. 5. 2020

Desítky let cíleně i bezděčně pozoruji ptáky všude tam, kde se najde příležitost. Málokdy jsem měl možnost nahlédnout do života opeřenců tak bezprostředně, jako v posledních dvou letech, kdy se nám na parapetu usídlily poštolky. To co můžeme v hnízdní sezóně denně sledovat přímo od kuchyňského stolu, je nesmírně zajímavé.

 

postolka-obecna.jpg

 
Celý příspěvek

Vídeňské prázdniny s koronavirem na obzoru

13. 4. 2020

Po šesti letech jsme opět trávili jarní prázdniny ve Vídni. Příjemné bylo cestování vlaky Českých drah, příjemné bylo bydlení v penzionu poblíž radnice, příjemné byly procházky předjarní rakouskou metropolí. A zprávy o epidemii způsobené novým koronavirem působily jen lehké znepokojení. Uplynul měsíc a do Vídně je stejně daleko jako na Antarktidu ...

 

wien_hundertwasser--6-.jpg

 
Celý příspěvek

Čierny Váh - lesnické místo paměti

25. 2. 2020

Na severním okraji Nízkých Tater, místě i dnes poměrně odlehlém, byla na soutoku Ipoltice a Čierneho Váhu v první polovině 18. století založena dřevařská osada Hošková, přejmenovaná v roce 1897 na Čierny Váh. Na tomto působivém místě jsme se na konci letošní podivné zimy setkali s vedoucím stejnojmenné lesní správy Ing. Ľudovítem Pitoňákem ...

 

Čierny Váh - lesnický cintorín

 
Celý příspěvek

Zimní safari v Horních Lysečinách

23. 1. 2020

Žáci prvního ročníku oboru Lesní mechanizátor, kteří se ve školní honitbě Javorník aktivně podílí na zimním přikrmování zvěře, navštívili přezimovací obůrku KRNAP v Horních Lysečinách. Obůrka je jedním z osmnácti obdobných zařízení v Krkonoších. Tyto objekty vznikaly v letech 1976 – 2016 a slouží k soustřeďování jelení zvěře v době strádání nedostatkem potravy, což vedlo k zásadnímu omezení škod způsobovaných zvěří na lesních porostech.

 

Přezimovací obůrka Horní Lysečiny

 
Celý příspěvek

Vzpomínka na Jaromíra

13. 1. 2020

V mlhavém zimním dopoledni se z okna kanceláře dívám na smuteční vlajku. Černý flór se na stožáru sotva pohne, zato zlá zpráva o skonu Ing. Jaromíra Houta se rozlétla ke všem, kterým jeho jméno něco říká. Během roku a čtvrt jsem ztratil dalšího váženého kolegu.

 

Ing. Jaromír Hout (1950-2020)

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

PF 2020

31. 12. 2019

pf_2020_550px.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Vánoční koncert v Klementinu

20. 12. 2019

Na konci letošního adventu jsme se společně na několik hodin zcela odstřihli od předvánočního shonu. Před pracovní každodenností i chaosem pražského centra jsme unikli do staroslavných prostor Klementina, kde se uskutečnil Vánoční koncert České lesnické akademie Trutnov

 

Koncert ČLA Trutnov v Zrcadlové kapli Klementina

 
Celý příspěvek

O adventu v Jilemnici

11. 12. 2019

V adventním čase navštívila skupina žáků oboru Lesní mechanizátor Jilemnici, kde se v doprovodu vědce, historika, spisovatele a po čtyřicet dva let také ředitele Krkonošského muzea PaedDr. Jana Luštince seznámila s řadou pamětihodností.

 

Jilemnice - kostel sv. Vavřince

 
Celý příspěvek

Návštěva z provincie Bac Kan

3. 12. 2019

Dnes odpoledne navštívila naši školu delegace z vietnamské provincie Bac Kan, společně s hejtmanem Královéhradeckého kraje PhDr. Jiřím Štěpánem, Ph.D. Převážně venkovský region Bac Kan leží na severovýchodě Vietnamu, plochou je nepatrně rozsáhlejší než Královéhradecký kraj, ovšem s výrazně menší  populací, čítající cca 300 000 obyvatel (nejméně ze všech regionů stomilionové země).  Hornatý terén stoupající až k 1600 m. n. m. pokrývají z 95% tropické lesy a tak se tamní ekonomika zaměřuje především na těžbu a zpracování dřeva. 

 

Delegace z Vietnamu navštívila Českou lesnickou akademii Trutnov

 
Celý příspěvek

Ocenění FIRMA ŠKOLE, ŠKOLA FIRMĚ 2019

15. 11. 2019

V letošním roce již po páté ocenily Královéhradecký kraj a Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje spolupráci škol a firem, které propojují výuku s praxí. Předání ocenění se uskutečnilo v pátek 15. listopadu v rámci akce Prezentace středních škol a zaměstnavatelů 2019 Hradec Králové. Mezi oceněnými byla i firma MATRIX a.s. spolu s Českou lesnickou akademií Trutnov.

 

Ocenění FIRMA ŠKOLE, ŠKOLA FIRMĚ 2019

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Moravskoslezské pomezí - doba postsmrková

9. 10. 2019

Vojenský újezd Libavá a lesní správa Vítkov - před rokem a půl odtud ještě proudily jeden za druhým kamiony naložené kůrovcovým dřívím. Dnes už je tu v podstatě vykáceno a řeší se obnova a výchova lesa. Setkání s lesním správcem Ing. Jiřím Grodou bylo opět velice podnětné. Překonat osmihodinové utrpení cesty tam a zpět po našich rozkopaných silnicích nebylo rozhodně marné.

 

Odborná exkurze LS Vítkov

 
Celý příspěvek

Burgundský odkaz i přítomnost

30. 9. 2019

V pozdním odpoledni, před šestou hodinou, začíná poslední návštěvníky dijonského muzea krásných umění (Musée des Beaux-Arts de Dijon) decentně vyhánět z výstavních prostor opakovaný zvukový signál. Příhodná chvíle přichází. Čekám, až se vyprázdní síň gardy a nadhledu jejího ochozu využívám k fotografování strnulé krásy, která výmluvně dokládá ambice vévodů z Valois v době největšího rozmachu Burgundského vévodství v letech 1364 – 1477, za vlády posledních čtyř z nich. 

 

aaa.jpg

 
Celý příspěvek

Za poznáním francouzského školství

30. 9. 2019

V pořadí 14. zahraniční stáž školských pracovníků Královéhradeckého kraje zavedla účastníky ve dnech 22. – 28. 9. 2019 na východ Francie, do regionu Burgundsko – Franche – Comté. Pod vedením náměstkyně hejtmana Mgr. Berdychové jsme navštívili město Dijon. 
V rámci pečlivě připraveného programu jsme dostali možnost poznat reálie školského systému země, jejíž neuralgický bod spočívá především ve značné diverzitě populace (nesrovnatelné se situací v ČR) – např. v roce 2018 se 25% dětí ve Francii narodilo v rodinách, kde ani jeden z rodičů neměl francouzskou národnost. 
Francouzský stát, jehož úloha je zejména na úrovni základního a středního školství od dob francouzské revoluce dominantní, však tuto situaci bere velmi vážně a aktivně ji řeší.

 

Francie-vlajka

 
Celý příspěvek

Mercedes, hvězda, kříž a půlměsíc

25. 7. 2019

Tento příspěvek je koncipován jako rozcestník k obrazově textovým vzpomínkám na cestu do Albánie (plus několika dalších míst jihu Balkánu) v červenci 2019. Zajímavá příroda a historické památky vzbudily náš zájem. Lidská aktivita, kterou jsme měli možnost zahlédnout, si zaslouží respekt. 

 

albanie.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Albánie - Bajram Curri 2019 07

S kolegy na Šumavě

4. 7. 2019

Po loňské, míněním účastníků zdařilé, exkurzi do Českého středohoří jsme letos, v první červencový den, zamířili směrem opačným. Vzhledem k přátelským vztahům mezi vedením KRNAP a NP Šumava jsme pro tři noci získali vynikající základnu v podobě bydlení v podkroví budovy střediska ekologické výchovy NP Šumava v Horské Kvildě. O tom co jsme zažili v následujícím reportu.

 

Šumava-Luzný

 
Celý příspěvek

Legenda trutnovské lesárny oslavila devadesátku

14. 5. 2019

Přátelsky, s úctou i humorem, jsme oslavili neuvěřitelné 90. narozeniny jedné z legend naší školy, Ing. Jindřicha Vojtěchovského. S panem inženýrem se vždy rád setkám, pohovořím, obdivuji jeho duševní svěžest, všestranný rozhled a neustálý zájem o dění ve škole. Zrovna před pár týdny jsme v areálu střediska ve Svobodě vysadili řadu okrasných dřevin, výpěstků, které nám daroval. 

 

ing.-vojtechovsky_90.-narozeniny--11-.jpg
 

 
Celý příspěvek

Za ptáky severní Itálie

13. 5. 2019

Pozorování divokého ptactva v Alpách a deltách řek Pádu a Soči – tak byla v mailu z listopadu minulého roku avizována tato členská exkurze ČSO, organizovaná tradičně CK Primaroute. Patrně nedostatečný věhlas severu Itálie jako ornitologické lokace způsobil, že účastníci vyrazili z Moravy přes Prahu a Plzeň k jihu nezvykle komfortně, totiž každý jeden pěkně sólo na své dvojsedačce.

 

Exkurze ČSO za ptáky severní Itálie

 
Celý příspěvek