Jdi na obsah Jdi na menu

V přírodě

Příspěvky

Noc netopýrů 2023 v Jaroměři

1. 9. 2023

Netopýří noci se konávají každoročně od roku 1997 o posledním srpnovém víkendu či velmi blízko tomuto termínu. Státní orgány ochrany přírody a nevládní organizace z celé Evropy během nich předávají veřejnosti informace o způsobu života netopýrů a jejich potřebách.

 

noc_netopyru_-josefov_2023.jpg

 
Celý příspěvek

Ochmet evropský na cestě do kopců

30. 12. 2022

Pietro Andrea Mattioli ve svém Herbáři neboli Bylináři (česky 1562) píše: "jmelí na žaludovém stromě aneb dubu v zimě list svůj potracuje". Má na mysli ochmet evropský který jsem, ač teplomilný, potkal při letošní vánoční vycházce kolem Chroustkova. 

 

ochmet-evropsky_chroustkov_okres-kutna-hora--3-.jpg

 
Celý příspěvek

Před startem motýlího mimetika

20. 7. 2022

Když jsem v dětských letech, spontánně okouzlen živou přírodou, pronikal do jejích tajů, byla mi Biblí jedinečná kniha Přírodou krok za krokem, mimo jiné úspěšný exportní produkt Artie s devíti jazykovými mutacemi a milionem výtisků. Zvídavým pozorováním živých objektů a stále dokola opakovaným listováním realistickými ilustracemi Svolinského žáka Květoslava Híska jsem se nakonec v této oblasti stal slušně obeznámeným laikem.

 

sesia_apiformis_male.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě | Fotografie: Nesytka sršňová 2022 07

Kvetou a umírají

12. 5. 2022

Dnes, 12. května 2022, smrky ve středních polohách kolem Trutnova nepřehlédnutelně kvetou - dílem přirozený běh semenných roků, dílem zoufale sebezáchovná snaha stresovaných stromů vyprodukovat maximum potomstva. Kvetou a zároveň mnohé z nich umírají napadeny nebývalým množstvím kůrovců.  Další rok nevídané kalamity ...

 

kůrovcová kalamita v Podkrkonoší 2022

 
Celý příspěvek

Pomíjivá krása vzácné houby

31. 7. 2021

Roky tlející torzo buku na rozcestí mezi Svobodou nad Úpou a Janskými Lázněmi ozdobily uprostřed léta plodnice nehojné a nezaměnitelné houby - kukmáku bělovlnného. Plodnici se mi sice nepodařilo zastihnout ve stádiu půvabného bělostného vajíčka, i tak jde o nález, na který nemá člověk štěstí každý den.

 

kukmak_belovlnny.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě | Fotografie: Kukmák bělovlnný 2021 07

Dvě setkání s lesní vážkou

28. 7. 2020

Dostatek vody, slunce a víceméně otevřená krajina, to jsou obecné charakteristiky biotopu většiny našich vážek. Fascinující, pravidlo potvrzující výjimkou je páskovec dvojzubý, vážka podle dostupných údajů do roku 2004 zaznamenaná v Krkonoších pouze v jediném exempláři v Obřím dole. V červenci a srpnu letošního roku jsem měl možnost pozorovat v okolí Svobody nad Úpou obě pohlaví tohoto našeho jediného krenofilního druhu a jednoho ze tří taxonů rodu páskovec (Cordulegaster), kam patří i největší evropská vážka Cordulegaster heros, nalezená v roce 2009 i u nás, v oblasti Chřibů, kde se jí zdá se daří. 

 

paskovec-dvojzuby---550.jpg

 
Celý příspěvek

Před svatým Jiří

14. 4. 2018

Ještě před čtrnácti dny bych v tak náhlý obrat vývoje počasí nevěřil. Proto jsem byl dnešním setkáním docela překvapen.  Jižní expozice, mozaika květnaté louky, lesa i vlhčích mikrobiotopů a kamenité podloží hostí u naší zahrádky nevelkou, ale stabilní populaci zmijí. Tentokrát jsem pozoroval patrně loňské mládě vylézající z pod hromady větví narovnané u ohniště. 

 

Zmije obecná - Svoboda nad Úpou - Krkonoše

 
Celý příspěvek

Slunce, mráz a ...

15. 2. 2018

Noční mrazy střídají už pár dnů slunečné dny, šišky smrků prosychají a semena jsou optimálně vyzrálá. Podobně je tomu i u klečí a omorik, pro semenožrouty je prostřeno. Přímo před okna školní budovy nyní přilétají křivky a ty jsem se vydal fotografovat. Krátká vycházka z tepla kanceláře dopadla úplně jinak než jsem si představoval, přesto zajímavě.

 

Veverka obecná - vřetena zbylá po konzumaci smrkových šišek

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Dopoledne na Radouči

22. 6. 2017

Jen pár set metrů od lesku škodováckého "pentagonu" končí ulice Jana Palacha vzácně nevzhledným kruhovým objezdem. Tady začíná mladoboleslavské království drobných zemních hlodavců - u nás kriticky ohrožených syslů obecných. 

 

Sysel obecný - Radouč - Mladá Boleslav

 
Celý příspěvek

Norník rudý a semenný rok buku

8. 5. 2017

Slunný svah na kraji smíšeného lesa, suchého listí jako nastláno a k tomu loňská, neobvykle bohatá úroda bukvic. Co víc si může drobný hlodavec přát. Kolem tohohle ráje norníků (ale i mnohem plašších myšic) procházím skoro denně, vnímám jejich šelestění, sem tam zahlédnu pohyb. Dnes jsem si tiše přidřepl na kraji cesty a chvíli pozorně sledoval čilou aktivitu. Bonanza bukových semen omezuje jejich vzájemnou agresivitu při vymezování teritorií, samičky trhají z bází stromů chomáčky mechu a odnáší jej do hnízd mezi kořeny, rozeznávám nejmladší jedince, znatelně důvěřivé - populace krátkověkých tvorů zde zažívá právě letos svůj rozkvět.

 

Norník rudý

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě