Jdi na obsah Jdi na menu

V přírodě

Příspěvky

Předjarní Šumavou

9. 3. 2017

V době vrcholících parlamentních bojů o novelu zákona o ochraně přírody a krajiny jsem se po letech rozjel na Šumavu ...

 

Šumava - závěsy lišejníků

 

 
Celý příspěvek

Syslové na kolínském letišti

18. 7. 2016

Jednou z poslední cca třicítky lokalit, kde u nás ještě žijí sysly je kolínské letiště. Řídký nevysoký travní porost tvořený zejména jílkem vytrvalým v druhé polovině července pomalu dozrává. Syslové se téměř neustále cpali obilkami, udržovali si někdy i vzájemným hašteřením svá teritoria a dávali pozor na lovící párek poštolek.

 

Sysel obecný - PP Letiště Kolín

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Cupido minimus - nenápadný labužník

10. 7. 2016

Nenápadný, může unikat pozornosti ... takto trefně charakterizuje chování modráska nejmenšího odborná literatura. Už minulé léto jsem přítomnost tohoto maličkého motýlka, s délkou předního křídla 11-14 mm skutečně nejdrobnějšího zástupce našich modrásků, na naší louce v Maršově II zaznamenal. Vzhledem k nízké početnosti jsem propásl možnost vyfotit ho a poslat snímky k determinaci. Dnes jsem s foťákem v pohotovosti nachytal tento kopulující párek.

 

Modrásek nejmenší

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Dopoledne s pětiprstkami

9. 6. 2016

Krása luk ve sklenářovickém údolí pro mne vrcholí rozkvětem pětiprstek. Cestou k jejich domovu v nejsevernějším cípu území nedávno vyhlášené přírodní památky musíte překonat od rozcestí na Bystřici 360 výškových metrů. Odměnou tentokrát nebyly jen pestré smilkové trávníky, ale i pěkný výhled k Mladým Bukům.

 

PP Sklenářovické údolí - pohled k jihu na Mladé Buky

 
Celý příspěvek

Prstnatec bezový ve Sklenářovicích

20. 5. 2016

O tom, že uhnout z hlavní silnice Trutnov - Pec pod Sněžkou a vyšlápnout Sklenářovickým údolím k vrcholu nejvýchodnější části Krkonoš může přinést bohaté prožitky, jsem se na svém webu už před časem zmínil. Pokud zvolíte k vycházce květen nebo červen, můžete počítat s podívanou v našich nejvyšších horách jinde jen stěží dostupnou - vkročíte na rozkvetlé orchidejové louky. Dnes odpoledne jsem zaměřil objektiv na prstnatec bezový. Jde, jak asi tušíte, o silně ohrožený druh naší květeny s poklesem počtu lokalit v intervalu 50 - 90%. Kvete v rámci našich orchidejí časně, v teplejších letech již od poloviny dubna. 

 

Prstnatec bezový

 
Celý příspěvek

Nenápadná miniatura z krkonošských bučin

14. 5. 2016

I plošně skromné výskyty vápenců vytvářejí podmínky pro existenci botanicky zajímavých lokalit. V polovině května můžeme v bučinách na vápenatém podkladě při dostatečně trpělivém hledání najít i v krkonošském podhůří miniaturní orchidej lehce unikající pozornosti běžného návštěvníka, korálici trojklannou. Jedná se nejčastěji o 5 - 10 cm vysoký, silně ohrožený druh naší květeny. Slunečné dopoledne poblíž lomu v Horním Lánově vydalo následující fotografické plody.

 

Korálice trojklanná

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Třikrát z přírody podzimního Trutnovska

19. 11. 2015

Sešly se mi tři fotografie z podzimních vycházek do přírody. Na první pohled je nic nespojuje, snad jen náhodnost, s jakou vznikly a blízkost lokalit. Na samostatnou fotogalerii trochu málo. Jen tak je založit je mi líto, tak tedy drobná aktualita ...

 

Podzim v Krkonoších

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Podzim na Hrádečku

31. 10. 2015

Pěkné počasí nás dnes vytáhlo do okolí Mladých Buků.  Na poměrně novou, cca 10 km dlouhou naučnou stezku Okolo Pekelského vrchu. Trasa nabízí členitý zalesněný terén Přírodního parku Hrádeček s vlhkými roklemi a slepencovými skalními výchozy, oblíbené sídlo prezidenta Havla pod zříceninou hrádku Břecštejn (Silberštejn) a patrně nejlepší panoramata východních Krkonoš. Zlákán odpoledním sluncem, pokusil jsem se zachytit pomíjivou krásu podzimních barev.

Předchozí text jsem napsal skoro přesně před dvěma lety. V sobotu byl zase jeden z těch zářivých dnů, kdy by bylo hříchem nepopadnou foťák a nezkusit zaznamenat letos zvlášť sytou paletu podzimních barev - do fotogalerie jsem přidal sedm snímků (v pořadí posledních).

 

Podzim na Hrádečku

 
Celý příspěvek

Chorthippus pullus - vzácnost z vyprahlé stráně

6. 7. 2014

Po trochu krkolomném sestupu z vyhlídky na Rudolfově kameni poblíž Jetřichovic v NP České Švýcarsko jsem na vyprahlé stráňce u paty vyhlídky zaznamenal poměrně hlasitou stridulaci a při bližším pohledu i pohyb sarančat v prořídlé vegetaci a mezi opadem borových jehlic. Přestože odpolední ostrý sluneční svit snaze o slušnou fotku nepřál, vznikly snímky pro určení výjimečného hmyzího druhu.

 

Saranče tmavá

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě | Fotografie: Saranče tmavá 2014 07

Prstnatec Fuchsův z Krkonoš

13. 6. 2014

Krkonoše patří k oblastem dosud bohatého výskytu nápadné orchideje prstnatce Fuchsova (na fotografiích jeden ze dvou krkonošských poddruhů prstnatec Fuchsův pravý). I tato druhá nejhojnější orchidej z rodu prstnatec (Dactylorhiza) je na našem území na ústupu. Letošní úroda velmi variabilních květenství byla opravdu bohatá ...

Prstnatec Fuchsův pravý


 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě | Fotografie: Prstnatec Fuchsův 2014 06