Jdi na obsah Jdi na menu

Archiv

Pátek čtrnáctého

14. 11. 2014

Aniž by to tušili, zvolili žáci čtvrtého ročníku oboru Mechanizace a služby pro konání svého stužkovacího večírku docela symbolické datum. Právě v pátek 14. listopadu 2014 zpřístupnil CERMAT prostředí pro MZ v termínu jaro 2015. Malá slavnost, při níž jsme se s našimi čtvrťáky sešli ve vinárně Hotelu Krakonoš, odstartovala nezadržitelně se blížící maturitní mašinerii. Přejme si, aby si větu, kterou tak často slýchali od svého třídního učitele, až si ji nakonec zvolili jako moto na své stužky, vzali opravdu k srdci.

Tak tedy „Hoši, učte se!“

 

Stužkovací večírek

 
Celý příspěvek

Má listopadová kontrarevoluce

16. 11. 2014

listopad-1989.jpgDnešní večer mne zlákal zavzpomínat na dobu před čtvrtstoletím. Neodolal jsem a na dalších řádcích tak učinil. Omlouvám se těm, kterých by se snad v textu přítomná nadsázka nějak dotkla v kontrastu s významem tehdejšího období.  Listopadové události roku 1989 jsem prožíval coby čtrnáctiletý žák trutnovské Střední lesnické školy. Z přelomového úseku našich nejnovějších dějin mi v paměti ulpěly spíš pocity, než mnoho faktů. Těm v mém případě určitě dominovalo vzrušení, že se děje něco výjimečného.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Přednáška ve Velkých Svatoňovicích

21. 11. 2014

V tomto týdnu jsem na pozvání Obecního úřadu Velké Svatoňovice přednášel o své letité zálibě - ornitologii. Témata mého povídání o ptácích a lidech byla mimo jiné význam ptáků pro člověka, vývoj početnosti ptáků v Evropě a ČR, poznatky o ptačí migraci, doporučení pro jejich praktickou ochranu a závěrem i několik ptačích zajímavostí až kuriozit z Krkonoš (ukázka části obsahu přednášky v článku). Došlo i na dotazy a zkušenosti místních obyvatel s pozorováním některých ptačích druhů. 

Lidsky příjemnou akci navštívila cca dvacítka občanů, kterým tímto ještě jednou děkuji za milou pozornost.

 

Ornitologická přednáška ve Velkých Svatoňovicích

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Krása zanikajícího baroka

25. 11. 2014

Z živých nedělních trhů na Kuksu jsme proti proudu Labe zamířili ke Stanovicím a dál ... Zatímco kuksský Hospital s nejbližším okolím vykvétá díky evropským stamilionům do krásy, v ústraní zádumčivého Nového lesa tiše zaniká jiný barokní unikát – Braunův Betlém vytvořený krátce poté, co v roce 1717 zakoupil hrabě F. A. Špork les poblíž Kuksu a nechal ho proměnit ve svatý háj. 

 

Braunův Betlém v Novém lese

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Kuks - Braunův Betlém 2014 11

Nalezené složky

ČLA Trutnov - Stužkování 4. C 2014 11

Datum: 16. 11. 2014
Fotografií: 77
Složek: 0

Kuks - Braunův Betlém 2014 11

Datum: 25. 11. 2014
Fotografií: 10
Složek: 0