Jdi na obsah Jdi na menu

Když pro orchideje nevíte kam šlápnout

25. 4. 2016

Co oči nevidí, to srdce nebolí. Ještě před pár lety pro mne pojem Gargano neznamenal vůbec nic. Když jsem však zaregistroval první povedené snímky orchidejí publikované na webech, začal v hlavě hlodat červík zvědavosti. Ta se během času změnila v jednoznačné přání vydat se v pravý čas na hornatý jihovýchod Itálie také. Když se uprostřed zimy objevila nabídka připojit se k fotografům/botanikům se zkušenostmi z návštěv místa v předchozích letech, bylo zase o důvod víc těšit se na jaro.

 

O orchideje šlo tedy v první řadě – podle střízlivých zdrojů jich tu roste 60 druhů, jde tedy, co se týče zástupců čeledi Orchidaceae, o nejbohatší území Evropy. 

 

Navíc mi bylo jasné, že vápencový poloostrov, z převážné části pokrytý pastvinami a různými lesními formacemi Středozemí, nabídne přírodních krás mnohem více. O biodiverzitě garganské květeny výstižně hovoří fakt, že na území o rozloze odpovídající přibližně 2,5 % plochy České republiky roste stejný počet druhů, jako v celé naší vlasti. Jako vnímavému pozorovateli mi nakonec neunikla ani řada zajímavých pozorování hmyzu, plazů a ptáků – podívejte se na tuto fotogalerii.

 

V Mattinatě, přímořském středisku kde jsme se na týden ubytovali, nás vítalo nefalšované letní počasí a ve vzduchu vůně citrusů. V polovině týdne přinesl prudký vítr i sem k jihu citelné ochlazení a ranní teploty klesly v kopcích nad mořem výrazně pod 10 stupňů. 

 

Až na jediné větrné odpoledne jsme focení věnovali denně spoustu času a zaujetí – budíček ve 4:30, před rozbřeskem serpentinami místních silnic na fotostanoviště, po poledni zhruba tříhodinová siesta a znovu na pastviny a do lesů, které jsme opouštěli po západu. Pak ještě určování druhů, poznámky k lokalitám, promazávání zjevně špatných snímků a usínal jsem většinou až kolem půlnoci. Suma sumárum, po týdnu to vydalo na slušný spánkový deficit. 

 

 

Zápal pro věc, esenci nadšení, konkrétně neobyčejný zájem o dlouho marně hledanou jedinou rostlinu vstavače štěničného vonného, dokonale zachytil Jakub Štěpán.

 

foceni-na-garganu.jpg

 

 

Pokud jde o podmínky, užili jsme barevné ranní i večerní paprsky, lesní přítmí, dny s ostrým slunečním svitem i ty zamračené, s krásně rozptýleným světlem, bezvětří i čerstvý celodenní vítr. Na nejvybranějších lokalitách jsme se sice setkávali s dalšími „orchidejovými“ turisty, ale nikde to nebylo překážkou pro fotografování. Poblíž fotografovaných rostlin jsme se chovali co možná nejcitlivěji a dá se říci, že pobytové stopy ostatních fotografů rovněž nepůsobily ničivě. Skutečnou hrozbou garganským orchidejím tak na některých lokalitách již je a bude v případě šíření modře kvetoucí vlčí bob – lupina, jemuž místní převážně nízká a řídká vegetace není schopna odolávat.

 

Ze stovek fotografií jsem vybral několik desítek nejpovedenějších. Zachycují 27 druhů, ale vzhledem k tomu, že nejsem skutečným odborníkem, determinace některých tořičů a serapií možná nesedí. Vegetace byla vzhledem k letošní mírné a suché zimě dost urychlena, takže jsme poslední den před odjezdem (22. 4.) fotili první kvetoucí jazýček kozlí, který by měl v klimaticky standardním roce touto dobou květy ještě mnohoslibně ukryté v uzavřených květních klasech.


Během intenzivně prožitého týdne jsem si opravdu přišel na své a viděl snad i víc než jsem očekával. Je-li vám titulek příspěvku podezřelý, vězte, že tomu tak na mnoha místech bylo.

 

Za nabídku a organizaci cesty děkuji panu Jiřímu Skořepovi, pravidelnému návštěvníkovi Gargana. Za přátelské přijetí pak zejména Jakubu Štěpánovi, Václavu Koláčkovi a Petru Sovkovi

 

Náhledy fotografií ze složky Orchideje - Gargano - Itálie 2016 04