Jdi na obsah Jdi na menu

Les a svět - s žáky v Polsku a na Slovensku

29. 9. 2024

V minulém týdnu proběhla exkurze žáků 3. ročníku oboru Lesní mechanizátor v Polsku a Slovenské republice. Do  cílové země jsme se vzhledem k poměrně dobře známému rozdílu mezi kvalitou české a polské dálniční sítě vydali přes čtveřici jižních vojvodství. Důležitou součástí třídenního výjezdu byla propagace jednoleté nástavby specializované na obsluhu těžebně dopravních strojů, kterou v letech 2004-24 úspěšně absolvovalo již 72 zájemců ze zahraničí.

 
Odborná část zahrnovala následující zastávky: Stredná odborná škola lesnícka Tvrdošín, Stredná odborná škola služieb a lesníctva Banská Štiavnica, dále společnost SITTRANS s.r.o. - výrobce celosvětově úspěšných lesních kolových traktorů Equus a Lesy SR – Lesní správu Čierny Váh, kde jsme se dověděli mnoho zajímavého o historii místních lesních železnic, o současnosti lesnického hospodaření na území NP Nízké Tatry a zvláště pozorně si vyslechli často překvapivé informace k problematice medvědí populace na území Slovenska.


Akce měla i náplň obecněji poznávací. 


Během ní jsme si v Polsku u  památníku gliwického incidentu připomněli okolnosti počátku II. světové války. Dosud funkční vysílač, jenž sehrál v dramatické předehře dosud největších válečného konfliktu podstatnou roli, je z hlediska využití dřeva jako hodnotného stavebního materiálu zajímavou technickou památkou – prvky z modřínového řeziva pospojované 16 100 mosaznými šrouby tvoří 111 m vysokou konstrukci (v současnosti nejvyšší dřevěnou věž v Evropě) zprovozněnou v roce 1935.


V Zakopaném jsme krátce nasáli mimosezónní atmosféru hlavního polského střediska zimních sportů. Moderním vozem lanové dráhy jsme vyjeli za tatranským panoramatem na návštěvnicky  frekventovaný vrchol Gubalowka (1120 m. n. m.). Z hlediska objektivity nelze opomenout alespoň pro mne ohromující míru nesourodosti a nevkusu nejrůznějších staveb a stavbiček, jejichž hlavní funkcí není nic jiného, než poskytnou zázemí pro co nejdokonalejší vytěžení obsahu kapes těch, kteří sem zavítají.


Na novodobém, spontánně vytvořeném poutním místě u obce Klin nad Oravskou přehradou šlo o upozornění na zásadní kulturně sociální rozdíl mezi náboženskou vlažností českého obyvatelstva, a naopak výraznou religiozitou Slováků.   

Na Liptově jsme věnovali pozornost zajímavému technickému dílu - přečerpávací elektrárně Čierny Váh a v Banské Štiavnici historickému centru zapsanému na seznamu UNESCO.


Náš program na Slovensku zajišťovali: Ing. Viliam Gerčák - ředitel - SOŠ lesnícka Tvrdošín, PhDr. Viera Gregáňová - ředitelka - SOŠ služieb a lesníctva Banská Štiavnica, Ing. Ľudovít Pitoňák - vedoucí LS Čierny Váh, Ing. Michal Ondrejkov a Ing. Jaroslav Bartko - technici LS Čierny Váh, Ing. Ondrej Šumichrast -  obchodní zástupce značky Equus pro Slovenskou a Českou republiku. Všem velmi děkujeme.